Espanja,  Valencia

Las Fallas – karnevaalijuhla täynnä tulta ja tunnelmaa


Hyppäämme ulos Cullerasta tulevasta lähijunasta Valencian rautatieasemalla. Kävelemme pääoville ja ulos suoraan valtavan ihmismassan keskelle. Mietimme, että mistäs moinen ruuhka nyt?

Kello on minuuttia vaille kaksi iltapäivällä ja nämä ihmiset ovat kertyneet katsomaan jokapäiväistä Mascletáksi kutsuttua ilotulitustapahtumaa. Mascletá tapahtuu Valencian Plaza del Ayuntamientolla, eli kaupungintalonaukiolla. Kyseessä on suuri ja suosittu ilotulitus, missä joka päivä koko festivaalien ajan samaan kellonaikaan räjäytetään kasapäin paukkupommeja taivaalle.

Olimme jostain syystä kokonaan tämän unohtaneet mielestämme, mutta kellon lyötyä kaksi, saimme kovaäänisen muistutuksen että olimme keskellä Las Fallas -karnevaaliaikaa ja Mascletáa. Mascletá kestää vain kymmenisen minuuttia, mutta saa kansan aina hurraamaan ja innostumaan. Karnevaalien aikaan Valenciaan kokoontuu paljon myös turisteja ihastelemaan tunnelmaa ja kansan juhlintaa.


Las Fallas on 20 päivää kestävä pitkät perinteet omaava karnevaalitapahtuma
, jota ei muualla näe. Virallinen karnevaaliaika on 1.-19. Maaliskuuta, mutta yksi ylimääräinen juhlapäivä on jo 24. Helmikuuta, kun juhlitaan karnevaalien lähestymistä. Kyllä, juhlien lähestymisestäkin voi jo juhlan repäistä, olemmehan Espanjassa!

Las Fallas on saanut alkunsa jo 1700-luvulla vanhasta puusepän perinteestä, kun puuseppä juhli kevään tuloa San Josén päivänä 19. Maaliskuuta polttamalla puita, joita käytettiin talven ajan valopylväinä antamassa valoa pimeyden keskelle. Nuotioon alettiin hiljalleen lisäillä rääsyjä ja vanhoja romuja antaen jopa hieman ihmismäistä ulkonäköä puukasoille, johtaen nykypäivään ja toinen toistaan upeampiin puisiin taideteoksiin, joita nyt saamme ihailla.


24. Helmikuuta sisältää tapahtumaa aamusta alkaen
, kun väkeä herätellään Fallasien tuloa varten. Päivän aikana voidaan jo nauttia Mascletán paukkeista ja illalla kannattaa siirtyä suositulle nähtävyydelle kohti Serranon torneja, joilla pääsee seuraamaan hienoa valoshowta, kun tornit valaistaan eri värein iltahämärässä. Nyt juhlitaan tapahtumaa, joka kulkee nimellä Cridá ja tämä merkitsee juhlahumun alkamista.

Maaliskuun ensimmäinen päivä aloitetaan 19 päivää kestävät Mascletát, jotka seuraavat joka päivä kello kaksi. Cridá on kuitenkin jo juhlittu, joten maaliskuun ensimmäisenä ei tämän kummempaa tapahdu. Toki juhlia saa aina!

Seuraavat päivät sisältävät erilaisia paraateja, jotka sisältävät erilaisten patsaiden esittelyjä ja hienoja esityksiä laidasta laitaan historiallisia Valencian perinteitä unohtamatta. Saatat astua keskelle suurta katukonserttia milloin tahansa ja missä tahansa, pääset nauttimaan musiikista aamusta iltaan ja yön pikkutunneille saakka, näet isoja paellapannuja porisemassa kaduilla ja herkullisia ruokakojuja Buñoleineen ja Churroineen joka kadunkulmassa.

Kannattaa pitää varansa, sillä paikalliset lapset saattavat säikäyttää ohikulkijan sähäkällä paukkupommilla milloin tahansa!


15. Maaliskuuta pystytetään vihdoin suuret ja toinen toistaan mahtavammat puupatsaat ja taideteokset ihailtavaksi.
Taideteokset kuvaavat myös yhteiskunnallista tyytymättömyyttä humoristisella tavalla höystettynä. Las Fallas -karnevaalien nimi tuleekin osuvasti sanasta falla, joka tarkoittaa epäonnistumista. Jokaisella asuinalueella (barrio) on omat fallansa.


17. Päivä
Fallera mayoret (Fallas kuningattaret) ja heidän komiteansa tulevat keräämään palkintonsa patsaista, joista arvostellaan parhaat.

Lyhyesti, fallerat ovat tärkeä osa Valencian perinteitä ja falleraksi pääseminen on kunnia-asia. Puvut ovat upeita teoksia ja kyse ei ole mistään halvasta harrastuksesta, sillä ulkoasu kokonaisuudessaan kustantaa jopa tuhansia euroja perheelle. Fallas kuningattareksi päästyäsi edustat oman asuinalueesi fallas-komiteaa esimerkiksi erilaisissa tilaisuuksissa ja pääset osalliseksi myös tätä upeaa maaliskuista karnevaalihuipentumaa.

17. Päivä alkaa myös floral offering, kun fallerat kulkevat kaupungin läpi omalta asuinalueeltaan Plaza de la Virgen -aukiolle viemään oman kukkalahjuksensa Valencian pääpyhimykselle, jota kuvaa 15-metrinen puutaideteos keskellä tätä historiallista vanhankaupungin aukiota.


18. Päivä
kannattaa suunnata heti puolenyön aikaan Alamedalle, jotta pääset todistamaan mahtipontista ja vaikuttavaa ilotulitusesitystä yötaivasta vasten. Tätä kutsutaan nimellä Nit del Foc.

19. Maaliskuuta huipentuu vihdoin tämä kolmen viikon karnevaalispektaakkeli, kun kello 22.00 aletaan polttaa tuhkaksi näitä upeita puupatsaita ja taideteoksia pitkin kaupunkia. Polttaminen aloitetaan pienistä patsaista siirtyen kohti suurempia, joiden poltto alkaa puolilta öin. Polttojuhla huipentuu kaupungintalon aukiolle, jossa sytytetään viimeinen patsas, suuri puinen monumentti, yhdeltä yöllä. Tämä loppuhuipennus on nimeltään Cremá.


Las Fallas
koostuu siis monesta erilaisesta asiasta, perinteestä ja tapahtumasta. Jos haluaa koostaa itselleen kompaktin matkapaketin, eikä ehdi kovin montaa päivää kaupungissa viettämään (mikä on todella sääli, sillä koettavaa löytyy paljon!) niin voisin suositella tähtäämään 15.-19. päivien aikavälille. Itse poistuimme tällä kertaa kaupungista ennen näitä loppuhuipentumia, mutta ehdimme onneksi nähdä ja kokea paljon. Ensi vuonna uudelleen!

Oletko sinä jo kokenut Las Fallasit? Mitä pidit? Kerro kommenttikenttään!


<3: Tiina Johanna

IG: @tiinajohannaaa
FB: Kookospalmun alla

Lähteet: Wikipedia, Visit Valencia, The story institute, Oma arkisto.
Lisää fallera -perinteestä:
http://www.thestoryinstitute.com/fallera

8 Comments

  • Ne Tammelat

    Olen tainnut nähdä kuvia tästä karnevaalista joskus Espanjassa usein vierailevien tuttaviemme kuvista. Huikean näyttävä kulkue ja ihan kreisi lopetus, kun kaikki patsaat poltetaan lopuksi. Olipa hauskaa, että pääsitte nauttimaan tästä 🙂

    • Tiina Johanna

      Ehdottomasti suosittelen joskus katsastamaan nämä juhlat, jos vain sille mahdollisuutta tulee. 🙂 Kyllähän siinä kieltämättä melkein surku tuli, kun ajatteli että kohta nämä kaikki hienot ja värikkäät puuteokset poltetaan poroksi. Niiden eteen kun vieläpä nähdään niin älyttömästi vaivaa ja ammattilaiset kuluttavat useita työtunteja niiden valmistukseen. Hauskaa oli kuitenkin! 🙂

      -Tiina

  • Anna | Tämä matka -blogi

    En ole Valenciassa onnistunut karnevaalin aikoihin olemaan, mutta tiedän kyllä tuon perinteen. Falleraita on nyt näkynyt paljon kuvattavana myös Alicatessa, jossa juuri nyt olen. Eilen juuri seurasin yhtä kuvaustuokiota kaupungintalon edustalla.

    • Tiina Johanna

      Ihanaa, itsekin juuri ennen Valenciaan siirtymistä olimme Alicantessa ja siellä on tullut useamminkin käytyä ennenkin. Mukava kaupunki sekin! 🙂 Sielläkin onnistuimme karnevaalien keskelle astumaan, se tulikin ihan yllätyksenä kun emme jostain syystä olleet osanneet ajatella, että Alicantessakin voisi karnevaalijuhlat olla käynnissä samaan aikaan. Heh. 🙂

      Tiina

  • Eve, Jetlaggies

    Tällaiseen juhlasn ennen en ole törmännytkään. Todisn Valenciakaan en ole vielä ehtinyt monesti tutustua, joten kivaa lukea tällaista paikallisuutra hehkuvaa tarinaa sieltä.

    • Tiina Johanna

      Todella hauskat juhlinnat, ehdottomasti suosittelen joskus katsastamaan. Valencia on muutenkin yksi Espanjan hienoimpia kaupunkeja, jossa kyllä saa reissun jos toisenkin kulumaan mukavasti ja onhan Valenciasta myös erinomaiset kulkuyhteydet muualle Espanjaan sekä Baleaarien saarille. 🙂

      Tiina

    • Emilia / Merkintöjä maailmasta

      Kuulostaa mielenkiintoiselta ja hauskalta perinteeltä, en ollu kuullukaan näistä kemuista😎.Kiva kun kerroit sen taustoista ja historiasta, kaikenlaisia juhlia sitä kehittyykään vuosien saatossa. Tulee myös itse käytyä Espanjassa, niin täytyy muistaa sun vinkit, kiitos niistä😊

      • Tiina Johanna

        Kiitoksia sinulle, on ilo jakaa tietoa muille itselle tärkeistä paikoista ja matkakokemuksista 🙂 Ehdottomasti suosittelen Valenciassa käymistä, karnevaalien aikaan tai ihan muuten vain! Hieno kaupunki täynnä erilaisia perinteitä ja historiaa. Vaikka kaupungissa turismia onkin, niin ei ole samalla tavalla niiden valloittama kuin esimerkiksi Barcelona tai suomalaistenkaan valloittama kuten Malagan seutu (Vaikka nekin siis upeita paikkoja ovat!). 🙂 Blogissani on paljon vinkkejä nähtävyyksistä ja tekemisestä Valenciassa tulevan varalle, jos tarve iskee ja aina saa kysyä jos jotain tulee mieleen. Hyvää reissuvuotta 2019! 🙂

        Tiina

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×